Το Πήλιο είναι γεμάτο δημοφιλείς προορισμούς, άλλους ορεινούς και άλλους παραθαλάσσιους, που εξασφαλίζουν μεγάλη επισκεψιμότητα σε όλες τις εποχές του χρόνου. Κάποια χωριά, ωστόσο, συνεχίζουν να διαφεύγουν της μαζικής τουριστικής προσοχής, προσφέροντας έτσι διεξόδους σε όσους ψάχνουν για πιο ήρεμες αποδράσεις. Όπως ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας, τον οποίον αποκαλούν και «Ησυχαστήριο του Πηλίου».
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΗΛΕΙΑΣ - ΠΗΛΙΟ
Χτισμένος σε υψόμετρο 620 μέτρων, κάτω ακριβώς από την κορυφή Σχιντζουράβλι, ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας είναι το ορεινότερο χωριό του Πηλίου. Παρά ταύτα είναι εύκολα προσβάσιμος από τον Βόλο, από τον οποίον απέχει μόλις 20 λεπτά οδήγησης (21,7 χιλιόμετρα). Η ιστορία του χάνεται στον 15ο-16ο αιώνα, με την παράδοση να λέει ότι τον θεμελίωσαν βοσκοί της περιοχής, ύστερα από θαυματουργή ανακάλυψη εικόνας του Αγίου Γεωργίου.
Πηγή κειμένου: www.travel.gr
4 πράγματα που αξίζει να κάνετε στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας
Παρά την εγγύτητά του στον Βόλο, αν βρεθείτε χειμώνα στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας και θέλετε να χαλαρώσετε κρατώντας αποστάσεις από την πολυκοσμία, μπορείτε να απολαύσετε τη γύρω περιοχή δίχως να χρειαστεί να επισκεφθείτε την πρωτεύουσα της Μαγνησίας.
Περιηγηθείτε στο ίδιο το χωριό
Αν περπατήσετε στο χωριό, θα διαπιστώσετε ότι βρίσκεται σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, πλούσιο σε ρυάκια και δάση από οξιές, καστανιές, μηλιές και αχλαδιές. Στη διαδρομή θα συναντήσετε πολλές πέτρινες βρύσες, θα σταθείτε στην κεντρική πλατεία με τα πλακόστρωτα καλντερίμια και τον αιωνόβιο πλάτανο, θα θαυμάσετε όμως και τα νεοκλασικά σπίτια που διατηρούνται από τον 19ο αιώνα, αποτελώντας δείγματα της πηλιορείτικης τεχνοτροπίας (δίπατα οικήματα με σαχνισί και πολλά παράθυρα). Χαρακτηριστικά ανάμεσά τους είναι τα αρχοντικά του Ιωαννίδη, του Δέρελη και του Τζώρτζη. Λίγο έξω από τα όρια του οικισμού μπορείτε να δείτε και το υπαίθριο θέατρο «Αλώνι», το οποίο διαμορφώθηκε το 1995, με θέα προς τον Παγασητικό. Τον χειμώνα δεν λειτουργεί, αλλά κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.
Δείτε την Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα γυναικεία μοναστήρια στην Ελλάδα, χτισμένο σε εξαιρετικό σημείο με πανοραμική θέα στον Παγασητικό, στον δρόμο που οδηγεί στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας από τον Άγιο Βλάσιο (περίπου 3 χιλιόμετρα έξω από το χωριό). Διαθέτει φρουριακή μορφή και φαίνεται να έχει τις ρίζες της στα μεσοβυζαντινά χρόνια, όταν όλο το Πήλιο αποτέλεσε έδρα μιας ανθηρής μοναστικής κοινότητας. Η πρώτη της ακμή χρονολογείται στον 12ο αιώνα, ενώ το σημερινό της Καθολικό ανάγεται στον 15ο αιώνα.
Δείτε το Μουσείο του Γλύπτη Νικόλα
Ο γλύπτης και χαράκτης Νικόλας Παυλόπουλος (1909-1990) καταγόταν από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας και είχε μια σημαίνουσα καριέρα στον χώρο του, για την οποία βραβεύτηκε αρκετές φορές, ακόμα και σε διεθνείς εκθέσεις (π.χ. Παρίσι, Φλωρεντία, Ρώμη).
Η ανέγερση του μουσείου ξεκίνησε το 1989. Με τη διαθήκη του, ο ίδιος ο Παυλόπουλος άφησε στη γενέτειρά του έργα και χρηματικό ποσό, ώστε να μεριμνήσει για την αποπεράτωσή του. Η λειτουργία του ξεκίνησε άτυπα το 1992 και επισήμως το 1996. Σήμερα ανήκει στο δημόσιο και φιλοξενεί 22 γλυπτά του Νικόλα, 13 ξυλογραφίες, 1 χαλκογραφία και 16 μετάλλια. Σε δύο ξύλινες προθήκες, επίσης, υπάρχουν σχέδια, εργαλεία της δουλειάς του και προσωπικά αντικείμενα.
Δείτε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου
Τρίκλιτη βασιλική με ξύλινη στέγη, η οποία χτίστηκε από τον Δήμο Ζηπανιώτη το 1795 και θεωρείται από τα ωραιότερα δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα. Εντυπωσιακό είναι όμως και το ξυλόγλυπτο τέμπλο στο εσωτερικό, έργο του Πηλιορείτη τεχνίτη Απόστολου Αθανασόπουλου: χρονολογείται στο 1872, είναι κατασκευασμένο (μάλλον) από φλαμούρι και είναι χαρακτηριστικό της μεταβυζαντινής εποχής. Ο ναός φιλοξενεί και 45 φορητές εικόνες δοσμένες με την τεχνική της αυγοτέμπερας, όλες φιλοτεχνημένες το διάστημα 1886-1925.
Κάντε μια βόλτα στα πιο γνωστά χωριά, λίγο χαμηλότερα
Σε περίπτωση που θέλετε να δείτε περισσότερο κόσμο, φεύγοντας για λίγο από την ατμόσφαιρα «ησυχαστηρίου» του Αγίου Γεωργίου Νηλείας, δεν είναι ανάγκη να οδηγήσετε ως τον Βόλο. Μόλις 5 με 15 λεπτά χαμηλότερα βρίσκονται οι Πινακάτες, η Βυζίτσα και οι Μηλιές. Όλα τους χωριά με συγκριτικά περισσότερους επισκέπτες (ειδικά η Βυζίτσα), με τα δικά τους αξιοθέατα.